Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i obyčejná kulatozrnná. Rýži uvaříme v osolené vodě. Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky, posypeme lžící škrobu a rukama promneme, aby se maso obalilo. Nesolíme! Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, které překrájíme, aby nám vznikly nudličky o délce cca 2 cm. Citronovou trávu přelijeme v malé mističce vroucí vodou (jen tak, aby byla ponořená, vody stačí jen trocha) a necháme nabobtnat. V hlubší pánvi (nejlépe wok) rozehřejeme olej, vhodíme maso, orestujeme, necháme zatáhnout, přidáme nakrájenou mrkev a společně orestujeme, až je maso opečené ze všech stran. Přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a zarestujeme asi 2 minuty. Přidáme hříbky - můžeme použít čerstvé, zavařené nebo zmražené, promícháme, přidáme 2 lžíce ústřicové omáčky, sušený zázvor, lžíci sojové omáčky, scezenou citronovou trávu, opepříme, podle chuti mírně osolíme a přidáme scezený hrášek. Vše společně podusíme asi pět minut, aby se propojily chutě, nakonec přidáme předem uvařenou rýži a promícháme. Pokud je rizoto moc husté, podlijeme podle potřeby 1-2 naběračkami vývaru.
Tip: Místo hříbků můžeme dát čerstvé žampióny, pokud použijeme čerstvé hříbky nebo žampióny, necháme je po přidání k masu mírně podusit, až pustí šťávu. Rizoto můžeme udělat i z ryby - filé z tresky, pangasia apod, příprava bude o něco kratší, postup je stejný.
Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti.
Je to rostlinný olej získávaný z
dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má
příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici...
zobrazit článek